vrijdag 20 augustus 2010

“Een must have” in iedere keuken de stoomoven

Koopt u nog een auto zonder airco? Of een fiets zonder een bel?


Regelmatig wordt mij verteld door klanten dat het niet aanschaffen van een stoomoven de grootste fout was geweest in hun nieuwe keuken. “Zelfs mijn man kan nu lekker koken” Blijkbaar zorgt de stoomoven ook nog voor een positieve invloed op relaties. De liefde gaat tenslotte door de maag!

Een verkooppraatje? Nee, gezien de voordelen van een stoomoven hoort dit apparaat in elke nieuwe keuken. Oordeelt u zelf.

Mijn eerste ervaring met eten uit een stoomoven kan ik me nog goed herinneren. Het gevoel was vergelijkbaar met de ervaring van het eten van “echte” tomaten in Italië. Als je eenmaal weet hoe een tomaat kan smaken wil je eigenlijk niet meer anders.

Met een stoomoven is dat het zelfde. Fenomenaal waren die eerste gestoomde broccoli en worteltjes. Gewoon puur zonder zout, maar wel een hele intense smaak. Een smaaksensatie zonder te overdrijven. En dan die heerlijke verse zalmfilet. Let trouwens wel op. De stoomoven versterkt de smaak, een slechte vis smaakt dan nog minder!

Gemiddeld eten wij de gewone Nederlandse kost afgewisseld met veel pasta’s en vis. Dat gewone heeft met de stoomoven echter wel een nieuwe dimensie gekregen.

Niet alleen de smaak maar ook de kwaliteit is aanzienlijk beter. Tot wel 50% meer vitaminen en mineralen blijven bewaard. Met 4 opgroeiende kinderen lijkt me dat geen overbodige luxe. Als ik dan de keuze moet maken tussen voedingssupplementen en gestoomd eten dan is de keuze snel gemaakt.

Als een echt gezin worden wij ook wel eens geleefd door de waan van de dag. Wat een verademing is dan het gemak van de stoomoven. Als de tijd ontbreekt dan is een “standaard” maaltijd in de stoomoven eenvoudig en gemakkelijk te maken. Met enige voorbereiding kunnen zelfs mijn kinderen het apparaat opstarten. Geen gezeur met kokend water, waar je bij moet blijven, grote pannen die je weer moet schoonmaken. Gewoon aanzetten en in de tussentijd mijn aandacht kunnen richten op de kinderen.

En dan nog het opwarmen, warmhouden en ontdooien. Deden we altijd met de magnetron. Er is toch ook geen mens meer die muziek afspeelt met een casettebandje? Weg met dat apparaat. Bijna niet meer voor te stellen dat we vroeger het eten klaar maakten in pannen en dan regelmatig weer opwarmden in een magnetron. Smaak weg, en voedingstoffen gereduceerd tot weinig.

Even afhankelijk van model en type zijn de toepassingen verder legio. De komende tijd wil ik nog een keer uitgebreid ingaan op de verschillen en toepassingen van stoomovens.

Er zijn altijd argumenten te vinden om niet een stoomoven aan te schaffen. De belangrijkste:

1) Je kan er geen vloeistof mee opwarmen.

2) De aanschafprijs ligt hoger dan bijvoorbeeld een combimagnetron

TIP 1 VAN DANIELLE

Met jonge kinderen kan het zeker handig zijn om snel de babyvoeding, flesjes etc. op te warmen. Moet je dan een extra magnetron in laten bouwen? Kan maar hoeft niet. Een inbouwmagnetron kost al gauw 1000 euro.

Het aanschaffen van een simpel tafelmodel magnetron (plm. 60 euro)die u in een kast plaatst is een goede optie. Als de kinderen wat groter zijn, zult u steeds minder gebruik maken van dit onding.

Ja, een stoomoven is in de aanschaf duurder. Dit zal afhankelijk van model, type en merk gemiddeld een 750 euro zijn. Normaal gesproken gaat zo’n apparaat makkelijk 10 jaar mee! Dit betekent dat u voor 75 euro per jaar of maar 20 eurocent per dag, een gezonder en smakelijker leven ontzegt.

Als we daar tegenover zetten dat u een kleinere kookplaat nodig heeft, minder water gebruikt, minder grote pannen hoeft af te wassen dan is het verschil nog veel kleiner.

TIP 2 VAN DANIELLE

Een listige, maar soms krijgt u dat wat u wilt door het handig te spelen. Neem in uw keukenontwerp een combimagnetron mee. Bij het “laatste” bod van de verkopende partij, geeft u aan dat u voor dezelfde prijs een stoomoven gewisseld wil hebben met de combimagnetron.

TIP 3 VAN DANIELLE

Proeven en meemaken. Neem de tijd om een keer een demonstratie met een stoomoven te volgen.

Ieder zichzelf respecterend merk biedt u die optie. Vaak zelfs kosteloos.


Een gestoomde groet,


Van Danielle

Geen opmerkingen:

Een reactie posten